A është më mirë të hamë rrush të bardhë apo të zi

Uncategorized

Rrushi ndikon si tonik natyral i organizmit, ngadalëson plakjen, përkatësisht pengon demenciinë dhe sëmunddjeet degjeneratiive të syve… edhe rrushi i zi edhe ai i bardhë janë eliksiir i rinimit, mirëpo për gjumë të rehatshëm është i mirë vetëm njëri nga këta…

Rrushi mbron nga keqtreetja e stomakut, temperatura, sëmunddjeet e mëlçisë, hemorroiidet, osteomielitii, ganngrena, kanncerii, si dhe nga mjaft sëmunddjee të tjera.

Edhe pse ekzistojnë lloje të shumta rrushi, shumica e konsumuesve kanë njohuri për rrushin e bardhë dhe rrushin e zi.

Rrushi e zi do të duhej ngrënë sa më shpesh edhe për shkak të kaliumit, manganit, vitaminave C, B1 dhe B6. Mirëpo edhe për shkak se është i pasur me fibra bimore, kalcium dhe hekur.

Lëvorja e kokrrës së rrushit ka rëndësi të madhe, meqë ajo është e dobishme për shëndet. Përmban poliifenole, antociianee, katekiina dhe kuercetiinë. Këta janë antiioksiduees që i shkattërrojnnë radiikaleet e lira. Ruajnë kalueshmërinë e enëve të gj akut dhe zvogëlojnë rreeziikun nga sëmunddjeet e zemrës.

Hulumtimet kanë treguar që rrushi i zi shton nivelin e melatoniinës, i cili është hormonn i domosdoshëm për gjumë të mirë.

Rrushi i zi mendohet se ndihmon shumë organizmin për t’u pastruar nga helmeet. Por rrushi asnjëherë nuk u këshillohet atyre që dëshirojnë të humbin në peshë, ai ndihmon personat që vuaajnnë nga kapsllëku.

Rrushi i zi duhet të jetë sa më i zi dhe kur të tundett kalaveshi, kokrrat nuk duhet të bien.

Edhe rrushi i bardhë është i ngjashëm me atë të ziun. Përmban vlerë të përafërt energjetike me të, por është më i varfër në fenolee. Po ashtu, nuk është i pasur aq shumë as me kalium, e kalcium.

Leave a Reply

Your email address will not be published.